Ardeiul

Ardeiul este o plantă erbacee anuală din familia Solanaceae, genul Capsicum, originară din Mexic şi Guatemala. Rădăcina este pivotantă, tulpina cilindrică şi ramificată, frunzele oval-lanceolate şi florile albe. Fructul (bacă) are forme diverse şi poate fi de culoare verde, galbenă, portocalie, roşie. Ardeiul iubeşte lumina şi căldura, de aceea trebuie răsădit numai în locuri însorite şi când nu mai există pericol de îngheţ. Trebuie ferit şi de dăunători (păienjeni, coropişniţe şi afide). Cele mai cunoscute soiuri sunt: ardei iute , ardei gras, ardei kapia şi gogoşar. Ardeiul are proprietăţi vitaminizante, având din belşug vitaminele A şi C, iar ardeiul iute conţine o substanţă numită capsaicina, folosit în tratatrea răcelilor comune. Ardeiul gras conţine licopen, care scade riscul de cancer; antioxidanţi, care reduc simptomele artritei reumatoide; vitamina B6 şi acid folic; fibre, care scad riscul de cancer de colon şi ajută la curele de slăbire; prin vitamina A, protejează vederea, iar prin vitamina C creşte imunitatea organismului; face bine pielii, părului, unghiilor, glandelor sebacee. Denumirea ştiinţifică este Capsicum annuum, iar a ardeiului iute este Capsicum minimum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s