Prunul

Prunul este un arbore fructifer din familia Rosaceae originar din Asia (China). Tulpina are între 2,5 şi 6 metri înălţime, coroana poate avea formă de piramidă sau de glob, iar fructele sunt de culoare mov-albăstruie sau galbene. Prunul creşte în zone fertile şi mai ales la deal. Cele mai cunoscute soiuri de prun de la noi sunt: Agen, Gras Românesc, Tuleu şi Vânăt Românesc. În România, prunul este cel mai răspândit pom fructifer. Când sunt verzi, prunele se pot folosi la acrirea mâncărurilor sau a murăturilor. Prunele ajung la maturitate (se coc) în lunile august şi septembrie. Acestea se consuma în stare crudă sau sub formă de gem, marmeladă, compot. Prunele uscate se pot utiliza în gastronomie (orez cu prune). Ţuica de prune este foarte apreciată. Consumul de prune proaspete aduce organismului microelementele de care acesta are nevoie: potasiu, calciu, magneziu, fosfor, sodiu, fier, clor, dar şi vitaminele B, B1 , PP, C şi caroten.

Din lemnul de prun se construiesc fluiere.
Denumirea ştiinţifică este Prunus domestica.

3 thoughts on “Prunul

  1. Buna seara! La bunicii mei la tara am peste 20 de pruni,in livada. Mai multe soiuri. Sunt tare gustoase. Imi plac tare mult.Ajuta si foarte mult,dupa cum spune si articolul acesta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s