Cimbrişorul

Cimbrişorul este o plantă erbacee perenă din genul Thymus, familia Lamiaceae. Creşte pe pajişti, în zonă de deal sau munte, sub formă de tufă, iar florile sunt de culoare purpurie, mov, roz, violetă sau albă. Frunzele sunt mici, ovale sau rotunde, plane, fără zimţi. Tulpina este târâtoare, uşor lemnoasă, de maxim 10-15 cm. Iubeşte căldura şi soarele, şi adesea se află lângă muşuroaie de furnici. Popular, cimbrişorul se mai numeşte tămâiţă sau iarba cucului. Se foloseşte întreagă, fără rădăcină, pentru condimentarea mâncărurilor şi ca plantă medicinală. Ceaiul de cimbrişor este indicat pentru calmarea tusei convulsive, bronşitei, răguşelii şi tusei astmatice. Cimbrişorul are proprietăţi antiseptice, fiind indicat şi în eliminarea viermilor intestinali. Ceaiul este amar şi stimulează activitatea ficatului şi a rinichilor, fiind indicat pentru accelerarea metabolismului şi în caz de anemie. Este contraindicat în gastrită, enterită, esofagită şi insuficienţă hepatică. Extern, ceaiul concentrat de cimbrişor poate fi folosit pentru dezinfectarea rănilor purulente şi a altor infecţii ale pielii. Denumirea ştiinţifică este Thymus serpyllum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s