Gutuiul

Gutuiul este un arbore din familia Rosaceae, fiind înrudit cu mărul şi părul. Are înălţime medie, între 3-5 m, cu ramuri dese şi noduroase şi frunze ovale sau eliptice, de culoare verde închis pe partea superioară.  Înfloreşte târziu şi iubeşte umezeala. Gutuiul are două tipuri de fructe: maliforme şi piriforme. Fructul este o bacă falsă acoperită cu un puf maroniu, iar la maturitate, are o culoare galben aurie. Pulpa fructului este foarte uşor oxidabilă şi are proprietăţi astringente, antioxidante şi dezinfectante. Gutuile sunt foarte apreciate în compoturi, gemuri, marmelade, iar în stare crudă, ajută în curele de slăbire, fiind foarte bogate în fibre. Gutuile scad colesterolul din sânge şi reglează tensiunea arterială. Ceaiul de gutui combate tusea, răguşeală şi gripa. Atenţie! Sâmburii din gutui sunt otrăvitori, aceştia pot provoca insuficienţă respiratorie! Denumirea ştiinţifică este Cydonia oblonga.

One thought on “Gutuiul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s