Căpşunile

Căpsunul este o plantă erbacee perenă din familia Rosaceae care ajunge până la aproximativ 30 de centimetri şi are peste 20 de specii şi numeroşi hibrizi. Tulpinile sunt drepte, acoperite cu peri, frunzele sunt trifoliate, iar florile sunt albe şi mici. Rodul capsunului este un fruct fals cunoscut sub numele de căpşună. Căpşuna este un „fruct fals” pentru că se formează din îngroşarea receptaculului floral, în interiorul căruia se formează pulpa fructului, care va conţine şi seminţe. Culoarea căpşunilor poate fi alb-verzuie, portocalie, roz, roşie aprins. Ele sunt deosebit de apreciate pentru aromă, gust plăcut, vitamine şi minerale. Căpşunile au şi proprietăţi curative pentru afecţiuni gastrice, biliare, renale, cardiace, reumatismale. Consumul de căpşuni reduce nivelul acidului uric din sânge, combate anemia, detoxifică şi energizează organismul. Şi frunzele sunt utile, conţinând tanin elagic, ulei volatil şi vitamine, care au proprietăţi astringente şi antidiareice. Denumirea ştiinţifică este Fragaria Moschata.

5 thoughts on “Căpşunile

  1. Buna seara! Este foarte buna capsuna. Chiar as vrea sa o pot manca pe cea din imagine. Pacat ca acestea au doar o perioada cand se afla pe piata. Sunt tare bune si imi plac la nebunie. As manca mereu,intruna

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s